MENÜ

 Brit rövidszõrû macska története és jellemzõi:

A mai Brit cicák õsei az angliai házi macskák legkiválóbb példányai voltak, melyeket a Rómaiak vitték hadjárataik során a szigetországba. Britannia földrajzi elszigeteltségének és hûvösebb éghajlatának köszönhetõen egy európaitól eltérő homogén, jó ellenálló képességű házi macska populáció alakult ki. Harisson Weir természettudós (és a macskatenyésztés alapító atyja) nevéhez köthető a fajta céltudatos, szelektív tenyésztése, melynek alapját ezek a kiváló házi macskák alkották. Kezdetben az egyszínű, közülük is a kék brit macskák élvezték a legnagyobb népszerûséget. A cirmosok között az ezüst cirmosok már az 1870-es években is különös figyelemben részesültek és egészen elképesztő áron (50 font) cseréltek gazdát. Magyarországon az 1990-es években jelentek meg a brit macskák, közülük is az ezüst cirmos bundájúak. Lásd "Whiskas" cicák. A brit macska erős, ellenálló szervezetű, kiegyensúlyozott, derűs, bizakodó jellemű. Arányos, harmonikus felépítésű.


Jellemzõi:
Felépítés: erõs, izmos testû, egészséget és tenni akarást sugároz. A fej kerek, a szemek nagyok és kerekek, a fülek közepes méretûek, az arc telt.
Színek: minden színben elfogadott. A szem általában narancssárga vagy mogyorószínû. A sziámi színezetû cicáké csak kék lehet.
Jellem: könnyen alkalmazkodó, érdeklödõ, sohasem tolakodó. A gazdáját követi mindenfelé. Érdekli a környezete, könnyen és örömmel tanul.
Ápolása: A rövid szõr ápolása könnyû, elég hetente egyszer, kétszer átfésülni. Tavasszal és õsszel vedlik, ezért hetente legalább kétszer át kell fésülni.
Életkörülmény: szereti a nyugodt, rendezett körülményeket, gyerekeket. Más társállatokkal is jól kijön.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Skót lógófülű cica eredete és jellemzői:

Az elsõ lógófülû cicát, Susiet a skóciai Coupar Angus település egyik baromfiudvarán Wiliam Ross lelkipásztor vette észre 1961-ben. Nagyon megtetszett neki a cica, és arra kérte a gazdáját, ha kölyke születik a fehér lógófülû cicának, értesítse õt, mert szeretne egy ilyen aranyos kis "bagolyt". Két év múlva értesítést kapott a tiszteletes, hogy lógófülû kiscicák születtek. Egy nõstény cicát választott magának, akit Snooksnak nevezett el. Még idõben, mert Susiet elütötte egy autó. Késöbb vásárolt mellé egy fehér brit rövidszõrû nõstényt. Ezt a cicát Snooks fiával pároztatta. (Egy lógófülû cicát mindig brit, vagy skót állófülû cicával szabad pároztatni!) Ezzel elindult a skót lógófülû cica tenyésztése.

 

Jellemzők:
Fej:kerekded formájú, akárcsak a bajuszpárnák. A fej szinte egybeolvad a rövid nyakkal.

A kandúroknak jól felismerhetõ, erõteljes állkapcsuk van.
Szem: széles, nyitott, barátságos tekintet. A szemnek egymástól távol, a széles orr által jól elhatároltan helyezkednek el. A szem színe összhangban van a bunda színével. A kék illetve felemás szemszín a fehér, bicolor és a van szín esetén megengedett.
Orr: rövid, vonala enyhén ívelt. Ívében a rövid törésvonal (stop) megengedett, de csak akkor, ha az nem kifejezett.
Fülek: Elõre és lefelé hajlanak, "hajtogatottak". Méretük kicsi, a hajlás mértéke jelentõs. A fülek vége lekerekített.
Test: közepes méretû, kerekded formájú.
Lábak: Viszonylag rövidek, rugalasak, igen mozgékonyak. A lábfejek formásak, kerekdedek.
Farok: Mérete a közepestõl a hosszúig terjedhet, de mindenképpen arányban kell lennie magával a testtel. Tapintásra rugalmas, vége felé elvékonyodó.
Bunda (rövid szõr esetében): Sûrû, tömött, plüss hatású. Hossza az egészen rövidtõl a közepesen rövidig változhat. Finom tapintású.

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet